El codony

0
101

Salut i nutrició

Marta Castells

El codonyer (Cydonia oblonga) és un arbre fruiter conreat principalment pel seu fruit, el codony. És un arbre o arbust originari del Caucas. Les branques són tortuoses, però mentre són tendres, posseeixen tal flexibilitat i tenacitat que temps enrere eren preferides al vímet; de fet, aquesta característica és l’origen del nom castellà de l’arbre, “membrillo”, derivat de “mimbrillo” (diminutiu de “mimbre”, vímet).

El codony és una fruita típica de la tardor però difícil de consumir crua per la duresa i el sabor àcid i astringent. Per això és típic que es prepari en forma de codonyat però aquest porta massa sucre.

El codony és una fruita que destaca per ser una bona font de minerals com el potassi, el calci i el magnesi. Conté quantitats discretes de vitamina C, del grup B i provitamina A però les vitamines C i B es desactiven amb la cocció que és com normalment es consumeix.
Té un alt contingut en fibra, per la seva composició de pectina i mucílags, i uns antioxidants anomenats tanins que li confereixen una propietat astringent molt destacada. També conté àcid màlic, un àcid orgànic que forma part del pigment vegetal que proporciona sabor a la fruita entre altres efectes.

És astringent i tònic de les mucoses intestinals (tradicionalment s’ha utilitzat el codony per calmar les mucoses irritades en el cas de diarrea, però alhora la pectina (un tipus de fibra) també és beneficiosa per regular el trànsit intestinal.

Ajuda a calmar els trastorns gàstrics i millorar les condicions d’estómac delicat, gastritis o úlcera gastroduodenal.

L’àcid màlic forma part del pigment vegetal dóna sabor a la fruita, té propietats desinfectants i afavoreix l’eliminació d’àcid úric.

També contribueix a reduir el nivell de colesterol ja que la fibra que conté (de tipus soluble) fa que es formin gels viscosos a l’intestí, i “capturen” el greix i el colesterol, cosa que disminueix l’absorció intestinal d’aquestes substàncies.

És diürètic i pot ajudar a reduir la hipertensió, l’elevat contingut en potassi i el baix contingut en sodi fa que sigui recomanable per qui pateixi d’hipertensió arterial.

Segons la medicina tradicional xinesa, el codony és una fruita amb propietats fluïdificants i protectores de les mucoses, antidiarreica i diürètica.

COM ES CUINA

Una vegada collits, els codonys poden conservar-se durant dos o tres mesos. A casa, per conservar-los, si els hem comprats madurs, cal que els emboliquem amb un paper i per separat i els guardem a la nevera, on ens duraran unes setmanes.

La cocció del codony és llarga i pausada, no li agrada la pressa, i en podeu fer la típica recepta de codonyat