Pertegaz: del somni a la realitat

0
525
Fotografia cedida per la Fundació Rocamora

Arts i lletres

Marta Trius

El cèlebre modista barceloní d’origen aragonès Manuel Pertegaz estaria molt orgullós de l’exposició Pertegaz en Diagonal, que pot visitar-se fins al 15 de desembre en la Fundació Rocamora, al carrer Ballester, 12, el Putxet.
Fotografia cedida per la Fundació Rocamora

Muntada a partir del fons de la Col·lecció Antoni de Montpalau i tenint com a comissaris al crític d’art i expert en moda Josep Casamartina i Parassols i a Ismael Núñez Muñoz, en aquesta exposició es presenten gairebé 100 peces d’indumentària, que van des de vestits de carrer a vestits de núvia passant per vestits de nit, de còctel o abrics, al que se sumen bosses, sabates i altres complements que ens traslladen sense dilació a èpoques passades.

El palauet Isabelí on està ubicada la Fundació Rocamora, fa d’amfitrió perfecte per endinsar-nos en l’univers de l’alta costura i el prêt-à-porter el que en el seu moment va ser el modista de la burgesia catalana. Els comissaris de l’exposició es mostren satisfets d’haver aconseguit un dels seus objectius “mostrar tota la trajectòria professional del modista donant a conèixer el seu veritable esperit, cosa que fins ara no havia fet ningú” recalca Casamartina, ja que a través de les peces exposades (més de la meitat de les quals no s’havien mostrat mai al públic) es recorren més de 60 anys: des dels anys 40 fins a les seves últimes produccions de la primera dècada dels 2000.

Si bé tots els vestits són únics en si mateixos, crida l’atenció entre d’altres la túnica que va dissenyar el 1960 per als components de l’Órfeó Català o un vestit de nit de color xampany, aquest color que està entre l’or i la plata que era un dels segells únics i característics de Pertegaz.

Vestits de núvia. Fotografia cedida per la Fundació Rocamora

El modista Manuel Pertegaz

La carrera d’aquest gran modista es va iniciar quan sent encara molt jove va entrar d’aprenent a la Sastreria Ángulo, vist el seu talent per la costura ja a mitjans dels anys 30 va obrir el seu propi taller a la ciutat comtal, i no va deixar mai de crear perquè les senyores se sentissin elegants amb els seus vestits de qualsevol tipus. Tota la seva vida es va adaptar a les modes que sorgien i això és especialment visible observant els vestits de núvia de l’exposició: en els anys 50 eren discrets i senzills, i en els 80 exageraven les seves formes i omplint-se de llaços convertint a les núvies en autèntiques princeses de contes de fades.

A més d’homenatjar al modista, aquesta exposició vol ser un homenatge de reconeixement a totes les donants i els donants que han aportat els seus propis vestits a la Fundació Antoni Montpalau per aconseguir un dels conjunts més representatius de l’obra de Manuel Pertegaz. La Col·lecció Antoni de Montpalau és, després del fons que te la mateixa marca Pertegaz, el conjunt més complet i representatiu del treball del modista. Casamartina es mostra molt content amb aquesta exposició, ja que “és alguna cosa que fa molts anys que volíem fer i al final hem trobat el moment i el lloc perfecte per fer-la”.

Per a la Fundació Rocamora és un honor poder exposar tot aquest fons i contraposar-ho amb el seu propi patrimoni artístic, que compta amb una important col·lecció de vestuaris d’època que fan l’ullet des de les vitrines a les creacions de Pertegaz.

Fotografia cedida per la Fundació Rocamora